Prírodné zábrany v Lipanoch majú naraz zadržať až 10.000 m3 vody

06.03.2011 Sabinov

Lipany 6. marca (TASR) – Mesto Lipany v rámci protipovodňových opatrení vo svojom okolí, pokračuje v budovaní prírodných zábran, ktorých cieľom je zadržiavanie vody v teréne. Práce sa realizujú v šiestich lokalitách.
Ako uviedol pre TASR prednosta mestského úradu Jozef Križalkovič, aktivity zahrnuté do tohto projektu majú byť ukončené do konca marca. Samospráva na ne získala 40.000 eur z rezervy predsedníčky vlády SR. Okrem prírodných hrádzok tatranského typu, ktorých by malo byť do 1000, vytvárajú aj ďalšie prírodné zdrže a medze.
\"Robí nám na stavbe 10 až 15 ľudí v tejto dobe. Je to pilotný projekt, čiže konzultujeme, hľadáme v podstate spôsoby, ako zadržať tých 10.000 kubíkov vody, \" uviedol prednosta.
Topiaci sa sneh v jarnom období, ale aj letné prívalové dažde boli v posledných rokoch v tomto regióne príčinou viacerých povodní a spôsobili škody na majetku občanov i samosprávy. Voda, ktorá prudko stekala so svahovitého lesného terénu, odnášala so sebou lístie, konáre a pôdu, to sa následne dostalo do miestnych tokov a zabraňovalo plynulému prietoku.
Podľa prednostu pomerne veľké nebezpečenstvo predstavujú ryhy, ktoré vznikajú v lesných porastoch po ťažbe a zvážaní dreva.
\"Takto sa vlastne vytvárajú akési nové korytá, ktoré sa pri silnejšej búrke rýchlo naplnia vodou a tá prudko steká do nižších polôh. V priebehu niekoľkých rokov v podstatne vznikne nový potok, spôsobuje eróziu a tento stav sa len ťažko odstraňuje, \" vysvetľuje Križalkovič. Pripomenul, že v rámci programu integrovaného manažmentu vody je potrebné úzko spolupracovať s poľnohospodármi i správcami lesov.
Napriek tomu, že pilotný projekt zadržiavania vody má byť v marci ukončený, mesto chce v prácach pokračovať aj ďalej, pričom prostriedky na zaplatenie pracovníkov plánuje získať z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.
 

Vyberte región